O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Podnikání a koronavirus: omezení, náhrady...
Plánovací kalendář 2021
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Vykročte vpřed: Pozoruhodné IT produkty 2021
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů

Praktické informace pro firmy

Spotřeba potravin v ČR stále roste: Kterých nejvíce?

Spotřeba potravin trvale roste. Na jednoho obyvatele v roce 2015 připadlo průměrně 771 kilogramů jídla a 250 litrů minerálních vod a nealkoholických nápojů. To je o 1,6 %, respektive o 0,4 % více než v roce předchozím. Soběstační jsme ve výrobě obilovin, mléka, hovězího masa, cukru i piva. Plyne to z údajů ČSÚ.

Ke zvýšení spotřeby došlo zejména u mléka a mléčných výrobků na 242,3 kilogramů (+5,8 kg) na obyvatele za rok, u ovoce na 82,4 kilogramů (+4,3 kg) a u masa na 79,3 kilogramů (+3,4 kg). Více se ale zkonzumovalo i cukru nebo minerálních vod a nealkoholických nápojů.

„I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008. Tehdy dosáhla svého vrcholu, a to 297 litrů na osobu za rok,“ říká Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. To je o 47 litrů víc než v roce 2015. Naopak k poklesu spotřeby došlo u brambor na 66,3 kilogramů (-3,8 kg), zeleniny na 84,8 kilogramů (-1,6 kg) a alkoholických nápojů na 172,4 litrů (-0,8 l).

Rok 2015 se do spotřeby promítl také rostoucí oblibou krup, ječné krupice, ovesných vloček nebo rýže. Méně jíme chléb, pšeničné a trvanlivé pečivo. Pokračuje také trend zvyšování spotřeby tuků a olejů. K jejímu meziročnímu nárůstu však došlo výhradně díky vyšší spotřebě másla. Spotřeba samotného sádla i rostlinných tuků a olejů se snížila. „Po roce 1989 se spotřeba některých potravin výrazně změnila. Byla ovlivněna například kupní silou obyvatelstva, dostupností jednotlivých potravin na trhu a jejich cenami, ale i změnou stravovacích návyků,“ vysvětluje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Vybrané potraviny vyhodnotil ČSÚ i z hlediska výroby a potravinové soběstačnosti. U mléka jsme loni dosáhli soběstačnosti 118,8 %. Nejvyšší byla nejvyšší v roce 1986 (190,2 %). U drůbežího masa byla kalkulována nejvyšší soběstačnost v roce 1991 (115,9 %), nejnižší byla v roce 2011 (62,8 %). Letos dosahovala 67,5 %. U vepřového masa se soběstačnost z nejvyšší úrovně 105 % v roce 1995 snížila během 20 let na loňských 45,9 %. U brambor byla nejvyšší sklizeň na obyvatele v roce 1953 (786,3 kg), přitom spotřeba činila jen 129,3 kilogramů. Naproti tomu v roce 2015 činila sklizeň pouze 47,9 kilogramů a spotřeba 66,3 kilogramů na obyvatele za rok.

Podrobné údaje za rok 2015 byly zveřejněny na konci loňského roku. Detailní informace za rok 2016 lze očekávat v průběhu roku letošního. Očekává se ale, že nastolené trendy budou pokračovat.


(4. 1. 2017 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2021 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(2952)