Provozovatelé restaurací, barů, kaváren a bister kvůli pandemii coronaviru zažívají těžké časy. Přesto ale letos vzniklo 842 nových firem, které podnikají ve stravování a pohostinství (NACE 56) a celkový počet společností v tomto segmentu dosáhl 22 205. Detailnější analýza Bisnode však ukázala, že nových podniků vzniká méně než v předchozích letech.
Na jaře musely mít z důvodu boje s koronavirem všechny restaurace zavřeno, s příchodem druhé vlny pandemie se omezuje jejich otevírací doba. Jak se se situací perou?
„I přes radikální zásahy ze strany státu, podnikatelé letos rozjíždějí nový gastrobyznys, nicméně ve srovnání s předchozími lety jsou opatrnější. Letos založili 842 nových firem, což je o 16 % méně, než ve stejném období loňského roku a o 29 % méně než v roce 2018. “ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že celkový počet nově založených firem napříč všemi obory podnikání meziročně propadl o 11 %.
Výsledky analýzy ale nejsou jednoznačné. „Pokud počet nově vzniklých firem meziročně propadl o 11 % a počet nových firem v segmentu stravování a pohostinství meziročně klesl o 16 %, je zřejmé, že se podnikatelé v gastrobyznysu prožívají velmi obtížné období,“ uzavřela Štěpánová.
Od začátku roku zaniklo 390 společností. To je meziročně o 10 % méně, ale o 37 % více než v roce 2018. Podle databází Bisnode je celkový počet společností, které podnikají ve stravování a pohostinství, 22 205, což je nejvyšší hodnota za posledních deset let.