O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2025
Zkušenosti podnikatelů v ČR
To nejlepší z IT: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2025
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Někde inflace nepolevuje: Obědy v restauracích meziročně zdražily o 3,6 %

Podle Edenred Restaurant Indexu v červenci obědové menu v restauraci průměrně stálo 192 korun, tedy o 3,6 % více než loni. Právě nárůst cen stravovacích služeb se přitom významně podílí na růstu spotřebitelských cen, který v červenci překvapivě dosáhl meziročně 2,2 %. Nejvýrazněji obědy zdražily v Jihlavě, kde za ně strávníci oproti loňskému červenci zaplatili o 7,6 % více. Nejméně naopak v Olomouci, kde došlo k nárůstu o pouhých 0,8 %. Více než 200 korun lidé za obědové menu průměrně zaplatí už v pěti regionech.

Podle nejnovějších dat Českého statistického úřadu došlo v červenci k překvapivému zrychlení růstu spotřebitelských cen. Meziročně stouply o 2,2 %. Rychlejší zdražování bylo podle ČSÚ ovlivněno zejména zpomalením poklesu cen potravin a nealkoholických nápojů. Na vzestupu spotřebitelských cen se ale podle statistiků podílel také nárůst cen stravovacích služeb, které meziročně zdražily o 7,1 %.

Česká gastronomie totiž bojuje s velkým nedostatkem pracovní síly. „Lidí je nedostatek, navíc výrazně roste byrokratická zátěž, ať už jde o zaměstnávání cizinců nebo brigádníků na dohody, kteří vždy pomáhali pokrýt špičky v provozu. Stát zde úplně zbytečně hází podnikatelům klacky pod nohy,“ upozorňuje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR. „Dalším velkým problémem je absolutně neodpovídající, tržně nezdravá a neudržitelná dělba hodnoty v trhu. Když se dívám na hospodářské výsledky, vidím spoustu stravovacích zařízení na straně krachu, zatímco jejich dominantní dodavatelé vykazují rekordní výsledky a některé dokonce prošetřuje antimonopolní úřad,“ dodává.

Vyšší náklady zrychlují růst cen

Stoupající ceny v oblasti pohostinství potvrzují i data Edenred Restaurant Indexu, sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred, který mapuje ceny obědového stravování v českých restauracích. Za polední menu čeští strávníci v červenci průměrně zaplatili 192,1 korun, tedy o 3,6 % více než loni.

Tempo růstu cen se však výrazně liší v závislosti na konkrétním regionu. Nejvýrazněji ceny obědového menu meziročně stouply v Jihlavě. V červenci zde za něj strávníci zaplatili o 7,6 % více než před rokem. Významný nárůst obědových cen zaznamenali i strávníci v Karlových Varech (5,8 %), v Ostravě (5,6 %) a v Liberci (5,4 %). Nejméně naopak ceny obědů rostly v Olomouci, kde se v meziročním srovnání zvýšily o pouhých 0,8 %. Pomaleji než inflace rostly ceny obědů pouze v Hradci Králové (1,8 %) a v Pardubicích (1,9 %).

„Po relativně dlouhém období stagnace v první polovině letošního roku se ceny obědů v červenci začaly opět citelněji vyvíjet. Vedle makroekonomických vlivů se do útraty strávníků promítá také letní sezóna a s ní spojený turismus. Odliv – či naopak zvýšení počtu zákazníků v dané lokalitě – rovněž mohou mít na svědomí výkyvy cen v jednotlivých krajských městech. Nárůst cen, ať už ve větší či menší míře, ovšem pozorujeme napříč celou republikou,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Více než 200 korun za obědové menu aktuálně strávníci zaplatí hned v pěti regionech. K Praze (215,3 koruny), která nadále drží titul nejdražšího krajského města, Brnu (203,4 koruny) a Českým Budějovicím (200,6 korun) se nově přidala Plzeň (200,8 korun) a Liberec (201,8 korun). Stále také platí, že nejlevněji se naobědvají lidé v Olomouci. Za polední menu zde průměrně utratí 167,2 koruny – o 22 % méně než obyvatelé hlavního města.


(7. 10. 2024 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

U nás vedle baráku tomu je podobně. Nejdřív to bylo pod 150, pak pod 170. Teď když si člověk zajde na oběd a chce si dát i něco na pití, tak se dostat pod 250 kaček je nadlidský úkol. Celé to navyšová...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(7211)