O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2025
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Nejlepší IT: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024 podruhé
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Hollandia: Příklad úspěšné robotizace v českém průmyslu

Mlékárna Hollandia Karlovy Vary se rozhodla modernizovat a zefektivnit vyskladnění svých výrobků. Ve spolupráci se společností HOPI zahájila výjimečný projekt robotizovaného mixovacího pracoviště. Robotizované linky se nacházejí v centrálním logistickém skladu a jejich hodinový výkon umožňuje zabezpečit 12-15 palet namixovaných produktů. Nahradily tak 8-10 pracovníků. Známe detaily.

Zapojením robotů do určité části výrobního procesu reagovaly společnosti Hollandia a HOPI nejenom na současnou situaci na trhu práce, kdy je nedostatek pracovních sil. Dalším impulzem byl požadavek zákazníků na dodávku různých příchutí jogurtů na jednom kartónu, tzv. mixy. „Zákazníci se na základě optimalizace regálového prostoru začínají často přiklánět k řešení zalistování tzv. mixovaných kartónů o 3-5 příchutích. Je to způsobené i tím, že se začaly prosazovat menší formáty prodejen,“ vysvětluje Jan Škoda, Corporate PR & Marketing Manager. „Kromě vyšší konkurenceschopnosti si od modernizace slibujeme úspory za lidskou práci, snížení chybovosti a zvýšení kvality.“

Moderní a efektivní technologie, tedy roboti a postupná automatizace provozů, budou na logistickém trhu v dlouhodobém časovém horizontu konkurenční výhodou. „Naše roboty využíváme až v centrálním logistickém skladu, což je v rámci supply chain poměrně ojedinělé. Jejich hlavní funkcí je mixovat produkty na proložkách. Reagujeme tak na poptávky našich zákazníků,“ vysvětluje Jan Škoda. „Požadavkem na kapacitu palet se zmixovanými produkty je alespoň 200 palet za 16 hodin, v optimálním případě až 250. Roboti jsou schopni mixovat jogurty s průměry 75 mm a 95 mm dle přání zákazníka. Zároveň je možné měnit typ kartónů vkládaných na začátku stoje.“

Roboti s průmyslnými rameny

Klíčové prvky mixovacího stroje jsou roboti s průmyslnými rameny. Pracovník zajišťující jejich chod vybere na začátku jedinečný obsluhující program, který byl vytvořen na základě požadavků zákazníka. „Jeden robot vybírá dle potřeby požadované příchutě, druhý robot mixuje a třetí umísťuje produkty v kartónech na připravenou paletu. Ta se automaticky zabalí a je připravená k expedici nebo uskladnění. Celý stroj obsluhuje pouze jeden pracovník a jeden manipulant odebírá palety mixovaného zboží pro další skladové manipulace,“ dodává Škoda.

Roboty zaváděla japonská firma Fanuc. Pracují s přesností na setinu milimetru. Manuální způsob řešení mixování produktů společnosti Hollandia vyžadoval dle velikosti objemů zboží 10-12 pracovníků v rámci osmihodinových směn po 7 dní v týdnu. Celková investice do projektu byla 16 milionů Kč s návratností 5 let.


(14. 3. 2019 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(4519)