O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2025
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Nejlepší IT: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024 podruhé
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

V cestovním ruchu a gastronomii je spousta volných pracovních míst

V cestovním ruchu a gastronomii je dostatek pracovních míst. Číšníci jsou požadováni o 12 % více než před rokem, vydělají si v průměru 30135 Kč. Kuchaři pak 31014 Kč, pokojská 23094 Kč. Šéfkuchaři 49 377 Kč, na rozdíl od číšníků a kuchařů si výrazně polepšili.

Cestovní ruch a gastronomie jsou obory, které zaměstnávají v ČR statisíce lidí. Nabídek práce je zde tradičně hodně, nyní s nástupem léta pak přibývají i ty sezónní. Kolik si podle portálu Platy.cz, který se specializuje na srovnávání výše mezd a platů, lidé v těchto segmentech vydělají? Průměrný výdělek v těchto oborech meziročně vzrostl o 1014 Kč.

Letos si pracovníci v těchto oborech vydělají v průměru 32546 Kč, loni to bylo 31 532 Kč. Nejvíce v Praze 38 137 Kč, Plzeňském kraji 34 389 Kč, Karlovarském kraji 33 581 Kč a Středočeském kraji 32 624 Kč. Nejméně pak v kraji Vysočina 28 203, ve Zlínském kraji 28 033 a Moravskoslezském kraji 27 530 Kč.

Kuchaři a číšníci si vydělají meziročně méně, šéfkuchaři naopak více

„Šéfkuchař letos bere v průměru 49 377 Kč, loni to bylo 45 820. Ukazuje to, že restauratéři a hotely kvalitní šéfkuchaře potřebují, aby dokázali uspokojit stále náročnějšího zákazníka. Polepšili si barmani, letos mají odměnu 36 104 Kč, loni to bylo 33 743 Kč,“ říká Miroslav Dravecký z Platy.cz a dodává: „Naopak méně si vydělají kuchaři, číšníci nebo pomocná síla do kuchyně. Stejně tak pokojské a recepční.“

Po číšnících je velká poptávka, je tu čas brigád

„Na nedostatek zájmu firem si nemohou letos stěžovat pracovníci v gastronomii. Číšníci jsou požadováni o 12 % více než před rokem, zaměstnanci provozu restaurace o 6 %,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz a dodává: „Nyní jsou k dispozici také brigádnické pozice. Zejména číšník/servírka a kuchař, hodně poptávaná je i pozice zaměstnance provozu restaurace či pomocná síla do kuchyně, což koresponduje s růstem nabídky gastronomických služeb v turisticky exponovaných lokalitách a dodává: „Nejvíce brigádnických nabídek je z Prahy (40 %), Jihomoravského kraje (14 %) a Středočeského kraje (11 %). Dále pak následují kraje Moravskoslezský (6 %), Plzeňský (4 %), Jihočeský (4 %) a Královéhradecký (3 %). Ostatní kraje mají pod 3 %, nejméně pak kraj Karlovarský (1 %).“

 


(7. 8. 2024 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(7179)