Stravovací návyky Čechů: Méně jablek a vepřů, více drůbeže a špenátu



V minulém kalendářním roce poklesla spotřeba především chleba, hovězího masa, ovoce, zeleniny, brambor, cukru a nealkoholických nápojů. Naopak se zvýšila spotřeba těstovin, ryb, sýrů a čokolády. Vzrostla i celková spotřeba alkoholických nápojů, snížila se  naopak spotřeba cigaret. Vyplývá to z aktuální zprávy ČSÚ.


Spotřeba potravin v roce 2012 byla podle ČSÚ silně ovlivněna nižší tuzemskou produkcí masa, ovoce a zeleniny, ale také nižšími dovozy některých potravin. „Spotřeba potravin je ve velké míře závislá na ceně. Svou roli však hraje i turistický ruch, počet cizinců v naší populaci, zdravotní osvěta, masivní reklama a dostupnost jednotlivých druhů potravin na trhu,“ vysvětluje Zdeněk Kobes z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ. „Prioritně však je ovlivněna klimatickými podmínkami, geografickou polohou a nutností dovozu některých potravin, například rýže, mořských ryb, jižního ovoce a dalších,“ dodává Kobes.

Jíme méně chleba i masa

Oproti roku 2011 se v roce 2012 spotřebovalo o 1,1 kg chleba méně (41,3 kg). Po předchozím navýšení se výrazně snížila spotřeba trvanlivého pečiva (o 2,2 kg) a mírně i pšeničného pečiva (o 0,3 kg). Naopak se o 0,4 kg zvýšila spotřeba těstovin (na 7,1 kg). O více než pět kilogramů se snížila i spotřeba mouky, což by napovídalo, že nižší spotřeba chleba a pečiva obecně nemusela být vyvážena vlastním pečením v domácnostech.

V porovnání s rokem 2011 se v roce 2012 snížila i spotřeba masa, a to o 1,2 kg. Nejvíce, o 1,0 kg, klesla spotřeba hovězího masa (na 8,1 kg), naopak o 0,7 kg se zvýšila spotřeba masa drůbežího (na 25,2 kg). Nejčastěji se konzumuje vepřové maso: v roce 2012 dosáhla jeho spotřeba 41,3 kg, tj. více než 50 % celkové spotřeby masa. Druhým nejčastěji konzumovaným masem je drůbeží maso, které tvoří cca třetinu celkové spotřeby masa. Pozitivním rysem je mírné (o 0,3 kg) zvýšení spotřeby ryb, kterých se v roce 2012 snědlo 5,7 kg. Ke zvýšení došlo především díky vyšším dovozům rybího filé.

Roste zájem o mléko a sýry

V loňském roce byla zaznamenána zvýšená spotřeba mléka o 1,3 l (celková spotřeba 57,3 l), mírně se zvýšila i spotřeba sýrů (na 13,4 kg), především přírodních. Nárůst byl zaznamenán i u jogurtů, podmáslí a ostatních mléčných výrobků, naopak mírně poklesla spotřeba vajec (o 9 kusů, roční spotřeba tak činí 245 vajec).

Češi jedí méně ovoce a zeleniny

Spotřeba ovoce a zeleniny byla podle ČSÚ poznamenána nižší tuzemskou produkcí i nižšími dovozy. Ovoce bylo v roce 2012 spotřebováno o téměř 5 kg méně (74,6kg). Větší pokles zaznamenala spotřeba ovoce mírného pásma (o 3,2 kg), které představuje téměř 60 % celkové spotřeby ovoce. Největší snížení zaznamenala spotřeba jablek (o 0,9 kg) a broskví (o 0,5 kg). Spotřeba jižního ovoce klesla méně (o 1,6 kg), nejvíce se pokles dotkl pomerančů a mandarinek (o 0,9 kg).

Výrazný byl pokles spotřeby zeleniny, a to o 7,6 kg (na 77,8 kg). Největší snížení bylo zaznamenáno u cibule (o 1,9 kg), rajčat (o 1,4 kg), salátových okurek (o 0,9 kg) a zelí (o 0,8 kg). K mírnému nárůstu spotřeby naopak došlo u česneku a špenátu. K nárůstu spotřeby došlo i u luštěnin (především u hrachu), naopak se o 1,4 kg (na 68,6 kg) snížila spotřeba brambor a potvrdil se tak déletrvající klesající trend.

Méně  se sladí a solí

Došlo i k poklesu spotřeby cukru o 4,1 kg, mírně se snížila i spotřeba včelího medu. Vzrostla ale spotřeba čokolády, čokoládových i nečokoládových cukrovinek a cukrářských výrobků. O 0,3 kg se snížila i spotřeba soli, přesto dosáhla 5,9 kg.

Nižší spotřeba nápojů

Spotřeba nealkoholických nápojů poklesla loni o 9,0 l (na 278 l), s více než třetinovým podílem převládají limonády. K menšímu poklesu došlo i u spotřeby zrnkové kávy, naopak se mírně zvýšila spotřeba čaje.

Celková spotřeba alkoholických nápojů vzrostla o 6,4 l (na 175,2 l). Nejvíce vzrostla spotřeba piva (o 6,1 l na 148,6 l), vína bylo zkonzumováno o 0,4 l více, roční spotřeba tak činí 19,8 l. Naopak spotřeba lihovin poklesla o 0,2 l (na 6,7 l). Z celkového objemu spotřeby zaujímá pivo 85 %, víno 11 % a lihoviny 4 %. Spotřeba cigaret poklesla o 41 kusů, na 1 947 kusů.


(7. 12. 2013 | redakce2)


Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<

Nepřehlédněte nové odborné speciály

Reality v ČRFiremní informační systémy, Formuláře - podnikání





Anketa


©2013-2017 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(369)