Stav zemědělství v ČR: Oséváno je stále méně ploch



Jak to aktuálně vypadá v sektoru zemědělství v ČR? Zemědělci v České republice osévají podle ČSÚ stále méně ploch – proti loňsku došlo k úbytku o 8 tisíc hektarů. Více než polovina polí je oseta obilím, především pšenicí a ječmenem. Další významnou plodinou je řepka, která zabírá každých 16 m2 z jednoho osetého aru.

Letošní sklizeň základních obilovin je odhadována na 6 654 tisíc tun, což proti roku 2013 představuje pokles o 2,5 %. U řepky je odhadován pokles produkce proti loňsku o 184 tisíc tun (-12,8 %).

Výsledky letošního soupisu ploch osevů potvrzují podle zástupců ČSÚ dlouhodobý trend snižování celkové výměry osevních ploch v naší republice i snižování druhové diverzity plodin. V porovnání s minulým rokem došlo k úbytku osevních ploch o 8 tisíc hektarů (-0,3 %), proti roku 2002 se jedná o pokles o výrazných 217 tisíc hektarů (-8,1 %).

Produkce základních obilovin se letos očekává mírně pod úrovní loňských hodnot, zejména z důvodu poklesu odhadu sklizně pšenice ozimé a žita. „Na polích se ukazuje dobrá úroda základních obilovin, srovnatelná s pětiletým i desetiletým průměrem,“ hodnotí výsledky Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Přes 57 % osevní plochy českých polí zabírají obiloviny, druhou nejčastější plodinou je řepka. V letošním roce se zastavil pravidelný nárůst osevní plochy řepky, jejíž výměra klesla pod 400 tisíc hektarů. Už druhý rok po sobě vzrostla plocha, na které se pěstuje mák. Meziročně o celou třetinu na 27 tisíc hektarů. Historické maximum z roku 2008, kdy se mák pěstoval na 70 tisících hektarech, je ovšem v nedohlednu.

Změny v druzích obilovin

Druhové zastoupení základních obilovin prošlo podle údajů ČSÚ v minulém století významnými změnami, do poloviny šedesátých let bylo mnohem vyváženější. Například v poválečném roce 1946 bylo na největší ploše pěstováno žito (33,4 % ploch obilovin), následovala pšenice celkem (26,8 %), oves (25,1 %) a ječmen celkem (13,8 %).

Útlum pěstování žita za současného rozšiřování ploch pšenice je důsledkem změny stravovacích návyků (snížení spotřeby chleba, náhrada chlebové žitné mouky pšeničnou, orientace spotřebitelů na bílé pečivo), ale také projevem ekonomického chování zemědělců (pěstování pšenice patří v současné době k nejméně problémovým výrobám a pšenice je významnou exportní plodinou).


(16. 7. 2014 | redakce2)

Facebook Twitter Google+
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<

Nepřehlédněte nové odborné speciály

Reality v ČR, Zabezpečení dat, Formuláře - podnikání



Články čtenářů

Autobusové nádraží Zličín – kde je c...


Můžete jet soukromě, nebo třeba služebně, každopádně když cestujete z Prahy na západ, jihozápad nebo severozápad, pojedete možná z autobusového nádraží Zličín. Pokud...

Jak vypnout zprávy webů v prohlížeči


Rozmohl se nám tady takový nešvar - lecjaký zpravodajský web teď v prohlížeči stále dokola otravuje s tím, abyste si zapnuli jeho zprávy do prohlížeče. A vy musíte s...

Komentáře čtenářů

Přiruční zavazadla Ryanair
Už dříve vznikla u nás diskuse na Facebooku, jaký je rozdíl v politice kabinových zavazadel Wizz Air a R...>>
Děkuji
To byl nepříjemný překlep, opraveno. V obou případech jde o předpověď do roku 2020. Děkujeme za upozorně...>>
Konkrétněji, prosím
My ale nikde nepíšeme, že jinde se to neděje. Pokud máte informace o konkrétních větších výpadcích, ocen...>>

©2013-2019 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(1300)